Holmödagen 2021

Holmödagen har under många år varit en speciell dag på här Holmön då man samlats vid Hembygdsföreningens ställe Holmögården. Här ordnades olika aktiviteter som marknad, där alla som vill kan ställa upp ett bord e dy och sälja allt från hemslöjd, textilier, bakverk, böcker, rökt fisk, sylt, saft mm. Dessutom finns fikaförsäljning och lotterier. Även andra aktiviteter som tipspromenad, stövelkastning, pilkastning, fiskdamm mm lockade också många att pröva på.

När pandemin slog till förra året så gick naturligtvis inte Holmödagen att genomföra på det traditionella sättet med samling vid Holmögården. Några ungdomar i Hembygdsföreningen tänkte då lite ”utanför boxen” och sa: ”Om inte ni kan komma till Holmödagen får Holmödagen komma till er.” Sagt och gjort! ”Alla som vill bidra med något (försäljning, fika, lotteri, aktiviteter etc) gör det hemma vid sin gård, sen tar vi andra och vandrar runt i byn och besöker de ställen som verkar intressanta. Det kan vi göra utan trängsel och hålla avstånd enligt alla rekommendationer.” Samtidigt kom någon med idén om en parad med veterantraktorer, som det finns ganska många av här på Holmön. Dagen blev en succé.

I år har konceptet upprepats och i år blev det 20 olika gårdar att besöka under dagen. Det var 7 olika loppisar, Holmöns Röda kors krets ordnade lotteri och försäljning av bakverk, vid Karl-Ers gården var det försäljning av ”mjuk-kaken” direkt från bagarstugan och fikaförsäljning, på några ställen fanns försäljning av rökt fisk, Mitt i byn fanns ett tillfälligt kafé, Holmöns Bygdebolag berättade om förvärvet av Prästgården och sålde aktier i bolaget, vid Prästgården fannas också föräljning av fårskinn från Holmöfår, på Kafé Panget kunde man ta ett fika och lösa melodikrysset, utanför Holmögården var det försäljning av fotokonst med tema Norrsken. För barnen ordnades en rittävling, skattjakt och gratis fika vid Holmögården. Mitt på dagen kom traktorparaden genom byn med ca dussinet gamla fina traktorer.

Samtidigt lanserades också HolMÖDAN – ett orienteringsarrangemang som passar alla. Tio kontroller är uppsatta runtom på norra Holmön. På varje kontroll står det en bokstav som tillsammans bildar ett ord. Ta kontrollerna i den takt som passar dig – arrangemanget pågår till och med 8 augusti. Karta och startkort finns att hämta gratis på Holmöns lanthandel från och med öppning. Fint pris lottas ut bland de medverkande!

Foto: Karin Forsberg

Ing-Maries loppis
Prylförsäljning vid gamla skolan
Holmöns loppis
Försäljning av mjukkaken direkt från Bagarstugan vid Karl-Ers gården
Fotofäösäljning med tema Norrsken
Röda Korsets lotteri
Traktorparaden
Kartan med alla besöksmål
Kartan til HolMÖDAN