Årliga evenemang på Holmön

Sparktävlingen

Sen 1980-talet har den årliga Sparktävlingen genomförts på tisdagen under Sportlovet (v 10). Tävlingen har numer start och målgång vid Prästgården. Banan går vanligen längs Byavägen – Ö-4:an – ner mot Byviken och svänger sen in på Kyrkvägen och i Lundströmbacken upp mot kyrkan finns en vätskekontroll med blåbärssoppa. Banan fortsätter sen Kyrkvägen tillbaka mot skolan och in på Byavägen för att avslutas med spurt uppför Prästbacken till målet vid Prästgården. Efter genomfört sparklopp serveras semlor, varmchoklad och kaffe på skolan. Holmöns Röda Kors-krets står som arrangör. Tävlingen brukar locka femtiotalet glada sparkåkare i alla åldrar.

Påsklunchen

Skoterutfärder med med pimpelfiske och grillunch har länge varit vanliga aktiviteter under vinterhelger för bofasta och fritidsboende på Holmön. Påskafton 1996 bestämde några i ett gäng att göra utfärden lite annorlunda. Man tog med fällbord, vit duk, fällstolar, kristallglas, porslin mm och en stor kandelaber med vita ljus. Ute på isen vid Äggögern dukade man upp stor dukning med vit duk, servetter, kristallglas mm. Över elden tillagande man hel grillad oxfilé, bakad potatis mm och satte sig vid det dukade bordet. Till maten serverades kroppstempererat rödvin (en hade som uppgift att bära vinflaskorna innanför skoteroverallen). Övriga ute på isen tittade storögt och lite avundsjukt. Detta annorlunda initiativ blev upptakten till vad som idag är påsklunchen, som under de senaste åren arrangerats ner i Byviken. Idag dukas ett långbord där alla deltagare ställer upp vad man vill bjuda på. Det blir ett häftigt knytkalas med ett omfattande och digert smörgåsbord. Nu deltar över 100 personer varje år vid detta gigantiska knytkalas.

Valborgsmässoafton

Majbrasa är traditon även på Holmön. Nere i Byviken samlar man ihop ris, gammalt virke och en och annan utrangerad träbåt. På Valborgsmässoaftonskvällen tänds brasan och någon leder allsången med de traditionella sångerna. Barnen får grilla korv vid någon mindre sidobrasa. Vanligen kommer ett femtiotal personer och umgås några timmar framför brasan allt medan vårkvällen övergår i natt.

Midsommarfirande

Vid Holmögården arrangerar Holmöns Hembygdsföreningen årligen på midsommaraftonen ett traditionellt midsommarfirande med dans kring midsommarstången och fikaförsäljning, lotterier mm. Vid bra väder lockar arrangemanget ett 100-tal besökare.

Postrodden

Postrodden är ett av de större evenemangen på Holmön varje sommar. Postroddsföreningen vill med detta evenemang värna om allmogekulturen och befrämja samarbetet i Kvarkenregionen. Postrodden över Kvarken genomförs därför varje år normalt lördag helgen efter midsommar. Syftet är att återuppliva den historiska transportvägen mellan Björkö och Holmön. Med detta evenemang vill föreningen också hedra minnet av Björkö- och Holmöbornas skyldigheter att under århundraden föra resanden och post över Kvarken. Postrodden har tidigare år gått jämna år från Holmön till Björkö och tvärt om udda år. Nu mer väljer man riktning beroende på vindförhållandena för att minska antalet inställda roddar. Den 36 sjömil (ca 60 km) långa vägen tillryggaläggs på i snitt 8-9 tim med 6-8 m öppna s k skötbåtar, som tidigare användes för skötfiske, eller s k fälbåtar, som användes för säljakt. Båtarna har 2-4 årpar och två sprisegel eller gaffelrigg. Besättningen utgörs normalt av 6-9 personer.

Sommarteater

Holmö sommarteater är en förening med amatörskådespelare som ger teaterföreställningar varje sommar. Föreningen har en utescen nere vid stranden i Byviken mitt för Holmöns Lanthandel. Normalt hålls premiären på sommarens föreställning lördagen helgen efter postrodden. Sen är det dagliga föreställningar till onsdag veckan därpå. Föreningen firade 20-år sommaren 2019. Holmöspelet, Holmöskrönan, Flyglarm, I de lugnaste vatten och Alla tillsammans är exempel på uppsättningar som föreningen gett. Gemensamt för alla föreställningar är att de har anknytning till Holmön på något sätt. Det har varit föreställningar med historiska förtecken men även mer moderna inslag. Under senare år är det Alexander Fahlander som varit författare till föreningens pjäser.

Holmödagen

Holmöns Hembygdsförening arrangerar Holmödagen en lördag i mitten av juli. Vissa år inleder den Holmöveckan andra år avslutar den Holmöveckan. Vid Holmödagen arranageras olika aktiviteter vid Holmöngården. Det kan vara framträdanden, marknadsstånd, tävlingar, lotterier, fikaförsäljning, tipspromend, fiskdamm mm.
Läs mer på Hembygdsföreningen webplats.

Holmöveckan

Holmön har en unik miljö och lång historisk kultur. Med detta projekt så vill vi skapa en positivism och visa att Holmön är så mycket mer än Postrodden och Visfestivalen. Vi ska erbjuda alla besökare en upplevelse av det som Holmön kan erbjuda! Exempel på aktiviteter kan vara utställningar, byavandring med guide, visning av tunnbrödsbakning med försäljning, visning av biodling, lerduveskytte. Det är en årligen återkommande arrangemangsvecka som ibland inleds och ibland avslutas med Holmödagen.

Visfestival Holmön

Visfestival Holmön är tillsammans med Postrodden Holmöns största evenemang. Festivalen sker alltid sista helgen i juli och arrangeras av föreningen Visum i samarbete med Holmöns Hembygdsförening. Festivalen brukar erbjuda både lokala vissångare och mer kända och etablerade artister och lockar stor publik. Festivalens framträdanden sker på scenen vid Holmögården och de blir ofta också s k öppenscen på Novas Inn på lördagskvällen efer avslutat konsertpass. På söndagen blir det också en visgudstjänst i Holmöns kyrka. Läs mer på Visums webplats.

SeaJazz

Holmöns Jazzfestival, SeaJazz, arrangeras av HolmöJazzens Vänner. Festivalen har hållits vid olika tidpunkter. Under senare tid i mitten av augusti. Vid festivalen deltar lokala förmågor men även en och annan mer känd musiker. SeaJazz håller också till på Holmögården scen och ordnar även öppen scen på lördagskvällen på Novas Inn efter kvälls passet. På söndagen blir det musik i Holmöns kyrka. Läs mer på SeaJazz webplats.

Internationella fyrdagen

Den tredje helgen i augusti frias den internationella fydagen. På Holmön öppnas då Berguddens fyr med guide för besökare. På Stora Fjäderägg öppnar fyrägaren Tomas fyren för besökare. På Holmögadd öppnar Holmögadds Intresseförning fyren med guide för besökare, som även kan titta på den replika av den första vippfyren.