Rapport från sparktävlingen

Årets upplaga av sparktävlingen lockade ca 35 deltagare, som gav sig i kast med uppgiften att åka spark runt byn. I år var det det 38:e sparkloppet. Nytt för i år var en startbanderoll med sparktävlingens valspråk Tradition och Framtidstro. Vi tackar Holmöns Rödakorsgrupp för att de så uthålligt ordnar detta event varje år. Läs lite historik om sparktävlingen sist i denna notis.

Starten upp vid gamla skolan

En generationsväxling är på gång och det var många små och unga barn, som var med för första gången. Några av de vuxna överlät sparkandet till barn och ungdomar och valde att promenera istället eller bara vara åskådare.

Starten går

Se ett filmklipp från starten

Drygt halvvägs, i den fruktade Lundströmsbacken, var det vätskekontroll med blåbärssoppa.

Thorbjörn serverade blåbärssoppa vid vätskekontrollen
Den fruktade Lundströmsbacken

Efter målgång vankades fika med semlor, lotterier och prisutdelning. Det var betydligt fler än de som åkte spark, som lockades att vara med och fika och köpa lotter.

Fika med semlor
Lotteri
Prisutdelning

Lite historik om sparktävlingen

Vid kommunsammanslagningen 1974 då Holmöns Kommun gick upp i Umeå Kommun bjöds på semlor till alla medborgare i de nya kommundelarna. Umeås Kulturnämnd fortsatte med detta under några år och i samarbete med Skid- och friluftsfrämjandet ordnades fackelslalom mm i de olika kommundelarna. På Holmön gick ju inte detta att ordna och då föddes idéen med en sparktävling istället. Röda Korset tog upp handsken och sen 1985 har denna tradition hållits levande. 
Det största antal personer som deltagit hittills var 50 st år 1996. Då gick det åt 4 L blåbärssoppa, 120 semlor 20 L kaffe och sex lotterier med 100 lotter till förmån för Röda Korset.  År 2005 vann Lars Brakander med den då snabbaste tiden 9.20. Lars bror John kom tvåa med tiden 10.50 med Oscar Egnell på 11 min blankt som god trea. Nytt rekord satte Linus Lundberg 2007 med 9 min prick. Flest första placeringar för egen kraft har Samuel Lindkvist och John Brakander. Båda har kommit först 3 gånger var. Äldste deltagare hittills var Karl-August Holmgren som 2003 deltog vid en ålder av 79 år. Yngste deltagare hittills var tvillingarna Fanny och Nelly Nygren som var drygt 1 mån gamla när de var med för första gången 2001. 

En tanke kring ”Rapport från sparktävlingen

Kommentarer är stängda.