Där kräftorna sjunger

Har just läst en fascinerande bok, ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. Boken handlar om en flicka, Kya, som bor med sin fattiga familj i våtmarkerna vid North Carolinas kust. Kya är yngsta barnet och allteftersom lämnar syskonen familjen och sen även mamman och till slut lämnar även pappan, 1956, då Kya är i 10-års åldern.

Då får hon klara sig själv i det lilla skjulet, som varit familjens bostad. Kya har under barndomen lärt sig av sina syskon och pappa hur man överler i våtmarkerna med fiske och att fånga skaldjur och odla rovor mm. I närmaste samhälle kallas hon för Träskflickan och det tisslas och tasslas om att hon inte kan skriva eller läsa och kanske inte ens prata.

De svarta i det lilla samhället bor för sig själva en bit från centrum och de vita bor på andra sidan centrum. En svart familj inser Kyas läge och Kya börjar plocka musslor vid ebb för att hos den familjen byta dessa mot det hon behöver, som bränsle till båten, fotogen till lampan, majsmjöl, kläder mm.

En dag träffar Kya en något äldre pojke, Tate, som blir fascinerad av henne och hennes liv. Han lär henne också att läsa, skriva och räkna i smyg på sin fritid. Han skaffar också läroböcker till henne att läsa. När han lämnar samhället för att ge sig av till college, blir Kya ensam igen. Han sviker henne för utbildning och forskning och tar inte en avsked. Hon fortsätter sitt liv i våtmarken och har blivit inspirerad av böckerna hon fick, att börja studera och dokumentera allt liv i våtmarken.

När hon är i 20-års åldern har hon vuxit upp till en slank, stark och mycket vacker ung kvinna. En dag möter en annan något äldre man, Chase, som hon av och till sett under sin uppväxt. Han är också snygg och känd som en kvinnotjusare och arbetar idogt för att erövra henne. Hon har ingen erfarenhet av umgänge mellan män och kvinnor och förstår inte den sociala interaktionen. Hon har bara sett hur djuren parar sig och är införstådd med hur det fungerar. Han utnyttjar henne och hon blir sviken då hon i tidningen kan läsa att han har förlovat sig med en rik flicka i stan.

Åter ensam fokuserar hon på sin forskning av livet i våtmarken men ensamheten plågar henne. Hennes forskning uppmärksammas och Tate, som svek henne tidigare, har återvänt och arbetar som forskare på en närliggande forskningsstation. Han hjälper henne att komma i kontakt med ett förlag. Hon ger ut flera böcker om djur- och växtlivet i våtmarken. När Kya är i 25-års åldern hittas Chase, som utnyttjade henne, död. Polisen misstänker mord och vissa indicier pekar mot Kya.

Verkar det intressant? Då rekommenderar jag att du läser denna bok. Du får även följa vad som händer och hur Kyas vuxna liv utformar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *