Omkastade helgplaner

I helgen var det tänkt att en stor del av barn och barnbarn skulle komma på besök. Så blev det delvis också men planerna blev omkastade. I fredags eftermiddag skulle jag hämta första gänget.

När jag hämtade fågelskådare på Fjäderägg insåg jag att vädret tuffat till sig betydande med kraftig OSO vind med 2-m vågor utanför Fjäderägg. Att då fara över Kvarken för att hämta ungdomarna skulle inte vara något problem men återresan skulle inte bli särskilt kul med i rak motsjö med upp till 2-3 m vågor. Det var bara att ringa och rekommendera att de tar 18-färjan istället. Så blev det! Jag passade istället på att laga middagen så den var klar att äta när de kom vid 19-tiden. Det blev en trevlig kväll med god mat och samvaro. Innan kvällen avslutades med film time.

Redan på fredagskvällen stod det klart att färjan skulle ställas in hela lördag. Det innebar lite manfall då inga ytterligare ungdomar skulle kunna komma i helgen. Det var inte läge att hämta dem med båt heller av samma skäl som under gårdagen. Vidare skulle inga fågelskådare kunna komma för transport till Fjäderägg under lördag förmiddag. Inte heller Göran B, som skulle vara stand-in på ÅVG, skulle komma. Istället för en 1-tim båttransport till Fjäderägg, blev det att vara 3 tim på ÅVG. Barnbarnen gick därför på en promenad i byn, medan jag lastade bilen med accumulerat skräp och begav mig till ÅVG. Det blev en lugn förmiddag med ett tjog besökare.

Efter ÅVG for jag hem och stoppade lite i magen, innan det blev att ansluta till de andra som passat på att besöka Åsa. En kaffetår där satt som en smäck. Lite samtal och samvaro innan det var dax att ta med barnbarnen på tur för inköp av lördagsgodis och komplettera lite inför middagen. Sen en stund till vid Åsas köksbord innan det var dags för killarna i gänget att återvända till Jongården för bastu och bad. Barnbarnen intog badkaret och barnbarnens pappa och jag föredog bastuns värme. Med var sin öl så satte vi oss i värmen och diskuterade stort som smått, medan barnbarnen plaskade och stänkte uppåt väggarna i badrummet.

Efter bastu och bad vidtog middagsförberedelser med att skiva potatis för att göra råstekt vitlökspotatis i ugn och skiva och krydda kött till tournedo. Medan potatisen gick färdig i ugnen passade jag på att göra en god sås också. De flesta tyckte det var verkligen gott men stekt kött föll inte alla på läppen. Det var OK, men inget hen skulle välja själv. Blir fem av sex riktigt nöjda så får nog jag också vara nöjd.

Prognosen för söndag var att det skulle mojna under kvällen och natten och inte vara så blåsigt under söndag förmiddag, men vinden skulle åter öka under södnag eftermiddag och kväll. Barn och barnbarn valde då att planera för hemresa med 11-färjan istället för 17-färjan. Samtidigt som fågelskådarna meddelade att de skulle komma med 8-färjan. Det blev således att möta upp när tidiga morgonfärjan anlände för en blöt transport ut till Fjäderägg i rak motsjö med upp till 2-m vågor. Alla fyra skådare var sjöblöta när vi var framme. Återigen kunde jag konstatera att torrdräkten fått göra sitt jobb och gjort det till belåtenhet.

Väl tillbaka hann jag med en kopp kaffe och lite samtal med barnen innan det var dags att fara till färjan. Trots omkastade planer så var de alla nöjda med besöket. Jag kunde vända åter hemåt och lägga mig en stund på soffan och fortsätta läsa i en fascinerande bok ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. Återkommer om den när jag läst klart.

2 tankar kring ”Omkastade helgplaner

  1. Jag har också läst boken du nämner och gillade den mycket. Vi hade den i min bokcirkel nyss.

    1. Jag har inte läst klart än men hittills är jag glad att jag började läsa. Har hunnit drygt hälften så här långt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *