50-års återträff

I helgen besökte jag Nikkaluokta och Kiruna för en återträff med lumparkompisar 50-år efter lumpen på Jägarskolan. Under lördagen var det möjighet till olika aktiviteter. Jag valde att tillsammans med ett gäng vandra upp till Ladtjojaure under samspråk om gamla minnen och uppdatering av hur livet varit. Vi valde att göra den 14 km långa vandringen t o r av den anledningen att det var på dagen 50 år sedan vid gjorde en strapatsrik överfart över en vik på Ladtjojaure i s k elefantkondomer (galonbyxor med fot och flytring) med packningen bogserad efter. Andra valde att åka båt i Vistasvagge eller att göra en kortare helikoptertur. Jag valde bort dessa då det var en del låga moln som skymde sikten.

På vandring mot Ladtjojaure och mot regnbågen där skatten kanske ligger.
Tolpagornis kittel skymtar under molnbasen.
Kebnekaise sydtopp skymtar bland molnen bakom de främre fjälltopparna.

På kvällen var det gemensam middag med Sarris viltgryta och hjortronpannakotta. Efter middagen följde en bildvisning från 50 år tillbaka. Kul att se tillbaka och minnas en svunnen tid. Det var mycket som hände under det året.

Helikopterlandsättning i fjällmiljö vintertid.
Lägerplats i Unna Räitasvagge sommartid.
Paus under cykeltolkning.
Skidtolkning i lågfjällsterräng
Iglobygge uppe vid Svarta sjön längst in i Tarfaladalen.
610 Nygren längst bak till höger
610 Nygren tänkte nog mest på muck just här.

På söndagen besökte vi gamla regementsområdet för Jägarskolan (JS) och sedemera Lapplands Jägraregemente (I22) och försvarsområdesstaben (Fo66), som idag är bostäder och LKAB:s kontor för omställningen av Kiruna. Björn Lundkvist, som var kapen och kompanichef för 50 år sen, berättade om hur utvecklingen varit sedan vi muckade. Vi var den näst sista årskullen vid JS innan det omorganiserades till Lapplands Jägarregemente (I22) och försvarsområde (Fo66). Idag är Björn pensionär, men var kvar vid JS och sedan Lapplands Järgarregemente/FO66. Som regementschef var han med och avvecklade hela regementet år 2002. Nu håller dock verksamheten på att byggas upp igen men vid Kalixfors skjutfält. Där finns förläggning för ca 100 värnpliktiga och nya verkstäder, förråd och andra funktonsbyggnader, samt en modern bränsleanläggning. Där finns även ett mindre flygfält och ett mycket bra skjutfält och skjutbanor.

Björn Lundkvist berättar om avvecklingen av Lapplands Jägarregemente och dagens utveckling vid Kalixfors.

2 tankar kring ”50-års återträff

    1. Ja så är det. Jag blandade ihop det. Fixat nu.
      Ja jobbet i Gbg gick galant. Började mätningar kl 4.30 på tisdagsmorgonen och var klar till lunch och kunde boka om hemresan så jag kom till Umeå på tisdag kväll och hem på Holmön i dag på fm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *