Om Holmön

 
Holmöarna
Holmöarna ligger ca 10 km ut i havet utanför Umeå. Ögruppen består av ett stort antal öar och skär. De största öarna är Holmön, Ängesön, Grossgrunden, Holmögadd och Stora Fjäderägg. Holmö by ligger på norra delen av Holmön, som är den nordligaste och största ön i ögruppen. På Holmön finns ca 60 åretruntboende. Ute på ön finns affär med bränsle, post, bibliotek, system- och apoteksombud. Vidare finns skola med förskoleklass och årskurs 1-6. Det finns även ett servicehus för äldre, kyrka, byasåg mm.
[Läs mer om att bo på Holmön ]

Holmöarna har ingen fast förbindelse med land. Sommartid finns en gratis färja (Vägverkets Färjerederi) som går mellan Byviken, färjeläget på Holmön, och Norrfjärden, färjeläget på fastlandet. Norrfjärden ligger ca 3 mil norr om Umeå (se kartan). När isen ligger finns kollektivtrafik med skoter och en uppvärmd kälke för passagerare. Det går även att boka privat transport både sommar och  vinter.
[Läs mer om resan till Holmön ]

Sommartid finns restauranger, båtmuseeum, vandrarhem mm. Vidare arrangeras postrodd, jazzfestival och visfestival samt Norrlandsvecka Holmön under vilken man presenterar Holmön för besökare. Vägnätet är drygt 2 mil och går via en bro även ner till södra delen av Ängesön. Med cykel kan en besökare på bästa sätt se öarna. Cykel kan kostnadsfritt tas med på färjan. Det finns även möjlighet att hyra cykel.
[Läs mer om service på ön ].

Överst på sidan


Sidan uppdaterades senast: 2011-03-01
© HUF
Webmaster

Operated by