Flytta till Holmön

 
Det finns många skäl till att flytta till Holmön.
Vi vill öka vår bofasta befolkning i alla åldrar och ser gärna att ni flyttar ut till oss. Vill du ha närheten till både hav och skog och samtidigt bo i en by är detta idealiskt för dig.

Du kanske är pensionär, har ett eget företag som går att driva här ute eller har ett arbete som lämpar sig att pendla till på landsidan. Vi hjälper gärna till med information och förmedlar kontakter så långt vi kan.

   
Boende
Det finns möjlighet att köpa tomter på Holmön. Kommunen äger ett antal tomter inne i byn som är till salu. Vidare finns ett antal markägare som är intresserade av att stycka av tomter till försäljning. Kontakta Olle Nygren, tel 070-6636706 för mer information.

[Läs mer om hus, avstyckade tomter och möjliga tomter ]

 

Foto: O Nygren

Arbete
De arbetsplatser som finns på ön och som har anställd personal är affären, Holmöns Snickeri och kyrkan. Idag är alla tjänster tillsatta men det är alltid bra att knyta kontakter.
Ett drygt tiotal personer pendlar i stort sett dagligen till sitt arbete på fastlandet. De har alla löst det på lite olika sätt för att få ut en full arbetsdag. Med dagens tidtabell går det att pendla till Umeå och få ut en åtta timmars arbetsdag om man arbetar mellan 8.00 – 17.00. 
Det finns även många som har möjlighet att delvis arbeta hemifrån. En sådan lösning fungerar utmärkt på Holmön.
 

Foto: A Tigschelaar

Bredband
Holmön har idag inget bredband via fiber eller länk.
Mobilt bredband fungerar på Holmön. Det går även att ansluta via satellit.
 

Foto: O Nygren

Byn
Holmö by är en vacker by där karaktären bibehållits från det laga skifte, som genomfördes kring 1910. En stor del av byn är skyddad som riskintresse för kultur. I byn finns ca 30 åretrunthushåll och ca 70 bofasta. Vidare finns ca 250 fritidsfastigheter där huvuddelen utnyttjas året runt. Byn är ca 4 km lång och gårdarna ligger utspridda. I de flesta fall är husen väl underhållna och ligger som röda bär i det gröna landskapet. En stor del av åkermarken hålls fortfarande öppen även om bara ett begränsat jordbruk finns på ön. I byn finns en affär med kringservice som drivmedel, apoteksom-bud, systembolagsombud, post mm. Butiken är ett aktiebolag som ägs och drivs av en ekonomisk förening, där de flesta bybor och fritidsbende är medlemmar. 
 

Foto: O Nygren

Naturen
Här finns en underbar natur. Se älgen genom köksfönstret eller havsörnen cirkla i skyn ovanför gården. Upplev flyttfåglarna på nära håll under vår och höst. Svanar, gäss, storspov och tranor är några exempel på fåglar som du kan få se och höra på nära håll. Skogen finns på nära håll med gott om både bär och svamp. I havet kring Holmön finns även möjlighet att fiska till husbehov.
 

Foto: O Nygren

Livstempo och social samvaro
På Holmön känner vi alla varandra mer eller mindre. Det finns en vilja att hjälpas åt att lösa de problem som kan uppstå. Vi träffas och pratas vid på affären eller längs vägen. Kaffepannan strå alltid fram om du hälsar på en granne. Brådska och stress är sällsynt. Barnen känner trygghet och man behöver inte vara orolig att något ska hända. På ön går livet sin gilla gång.
 

Foto: O Nygren

Kontakt
Låter detta lockande? Vill du veta mer om Holmön och förutsättningarna för att bo på Holmön?
Kontakta:
Lena Egnell, 070-6274974
Olle Nygren, 070-
6636706

 

Överst på sidan


Sidan uppdaterades senast: 2019-05-13
© HUF
Webmaster

Operated by