Äldre nyheter

Första halvåret 2001 
i omvänd kronologisk ordning

01-06-18
 Sommartider 
Stora Lanthandeln inför sommartider från den 15 juni till 12 augusti. 
01-06-17
Färjetider midsommar
Färjerederiet meddelar att den dubbla eftermiddagsturen på fredag 22 juni (midsommarafton) flyttas till torsdag den 21 juni.  
01-06-16
Extraturer med Färjan
Vägverket har beviljat extraturer med färjan till sommarens evenemang, d v s Postrodden, Visfestivalen och Holmöjazzen. Läs om dagar och tider för extraturerna.
01-06-15
Forummöte
HUF höll Forummöte på skolan den 14 juni kl 18.30. Björn Jonsson, chef för miljöenheten på Länsstyrelsen, och naturbevakarna Lars Danielsson och Lena Lundevaller informerade om kommande verksamhet i naturreservatet och svarade på frågor. Ann Salomonson berättade också om projekt Archibald. Läs minnesanteckningar.
01-06-14
Färjan åter
Reparationen av den trasiga kopplingen på färjan blev klar idag vid lunchtid. Efter provkörning i Norrfjärden avgick färjan tillbaka till Holmön vid ordinarie avgångstid. Vidar III gick em turen från Holmön och återvände sen till Norrbyskär.
01-06-12
Färjehaveri
Holmöfärjan havererade idag under fm turen på väg tillbaka till Holmön. Strax norr om Pannan förlorade färjan drivförmågan och blev manöveroduglig. Sjöräddingen tillkallades och bogserade färjan till kaj i Norrfjärden. Sjöräddningen stannade kvar och skötte transporterna under för- och eftermiddagen. Vidar III är tillkallade för att upprätthålla trafiken medan färjan repareras. Det var under eftermiddagen oklart vari felet består. Akterdurken och drivaggregatets kåpa måste öppnas för att kunna lokalisera felet.
01-06-10
HUGO stöd
Den nya HUGO-föreningen behöver hjälp med grejor till HUGO-gården. Har du en gammal soffa, gammalt porslin eller mattor eller något annat du inte behöver och kan tänka dig skänka till HUGO och dess verksamhet? Kontakta då Erika Persson, tel 090 135557, eller Malin Lundberg, tel 0930 21444.
01-06-06
Skolavslutning
Skolavslutningen hölls den 6 juni i Holmöns kyrka med avslutningsfika på skolan. Se bilder.

01-06-02
HUGO-möte

Den 29 maj hölls ett möte om framtiden för HUGO. En ny föreningen för drift av HUGO har bildats. Den nya styrelsen består av följande personer: Erika Persson, ordf, Malin Lundberg, sekr, Helena Tjernström, kassör, samt Tom Engman och John Brakander, ledamöter.
Föreningen håller ett nytt möte lördag den 9 juni kl 18.00 på HUGO för planering av åtgärder på gården och sommarens aktiviteter. 

01-06-01
Stipendium

Båtmuseetes vänner utlyser två ungdomsstipendier för ungdomar som vill delta i repslagerikursen under v 31 i sommar. Stipendiet ger fritt deltagande i kursen och är öppet för ungdomar i åldern 13-19 år. Sista anmälningsdag är 8 juli. För skriftlig anmälan och mer info kontakta Åke Sandström, tel 090 131128. 

01-05-30
Sjöräddningen svarar

Den 01-03-26 skrev HUF, Samfällighetsföreningen och Postroddsföreningen till Svenska Sjöräddningssällskapet angående bl a behovet av isbrytningsassistans i Kvarken. Sjöräddningssällskapet har nu svarat genom sin VD via telefon. Kortfattat har följande svar har erhållits:

SSRS har under många år haft sina tyngre räddningskryssare engagerade i isbrytningsassistans framför allt för småbåtsfiskeflottan i Östersjön. Golje har vintertid fyllt en viktig uppgift där nere. Sedan åtta år tillbaka har inte detta behov av assistans funnits då. I ekonomiskt kärva tider har man därför beslutat att sluta med isbrytningsuppdrag och koncentrera sig på kärnverksamheten d v s sjöräddning. Två tynga räddningskryssare har därför avyttrats och idag satsar man på mindre snabbgående båtar. 
SSRS är en ideell organisation som till största delen finansieras av donationer och annan välgörenhet. Många av de donationer som ges är dock öronmärkta för specifika ändamål. SSRS har konstaterat att under senare år har praktiskt taget inga donationer kommit in som kan nyttjas för att finansiera verksamheten längs norrlandskusten. När Gösta Zackrisson går i pension kommer stationen i Holmsund bara att kunna leva kvar som en ideell station. Den kommer då att ha frivillig personal som själva ordnar lokal finansiering av den egna verksamheten och båten. Ett embryo till en sådan organisation finns nu och man välkomnar alla initiativ som kan förbättra situationen. Vill och kan vi på Holmön bidra är vi hjätligt välkomna. Ett sätt är att så många som möjligt blir medlemmar och på det sättet visar med kontakter, aktiviteter och motioner till stämman att behoven finns här uppe. Ett annat sätt kan vara att bilda en frivillig räddningsstation på Holmön eller delta i den i Holmsund.
 

 

01-05-22
Färjan åter

Efter lagerreparationen avgick färjan från varvet mittidagen och väntas till Holmön vid midnatt. Färjan kommer att gå ordinarie tur i morgonbitti.

01-05-20
Uppdateringar inte effektiva

Under de senaste månaderna har inte uppdateringar av portalen varit effektiva. Bilder och rapporter har inte kommit "på minuten" utan det kan ha dröjt åtskilliga dagar, nästan så att vissa nyheter blivit inaktuella innan de kommer ut på webben. Webmaster är mycket medveten om detta och beklagar att situationen är på detta sätt. Detfinns två skäl till detta. Tyvärr är det så att situationen inte kommer att bli bättre under den nämaste tiden, men webmaster hoppas på viss förståelse.

01-05-19
Färjan fick vända

Holmöfärjan lämnade varvet under fredagen. Bara några timmar efter avgång utlöstes ett larm i maskinrummet. Det var ett lager i motorn som blivit överhettat. Det var såldes bara att vända om och gå tillbaka till varvet igen. Reparationen kommer att påbörjas efter helgen och förhoppningsvis kommer färjan tillbaka till Kristihimmelsfärdshelgen.

01-05-11
Förening för slupen

Båtmuseets Vänner och andra intressenter vill bilda en ekonomiskförening för drift av Slupen och vandrarhemmet på Fjäderägg. I ett PM kallar de till möte för bildande av föreningen. 

01-05-07
Valborg

Se bilder från valborgsmässofirandet.

01-05-03
Valborg

Det var mycket folk, mer än vanligt, som samlats i Byviken för att se majbrasan och sjunga vårsånger. Bilder kommer inom kort.

01-05-03
Dopgudstjänst

Se bilder från dopgudstjänsten i Holmöns kyrka på lördagen den 28 april

01-04-23
Färjan på varv

Idag på förmiddagen lämnade färjan Holmön för att åka till Docksta varv. Kommunens färja VIDAR III ankom Byviken under dagen och kommer att upprätthålla trafiken fr o m eftermiddagsturen idag fram till dess ordinarie färjan återkommer från varvet, vilket beräknas ta minst två veckor.  Nils-Bertil och Torsten hälsar alla passagerare välkomna och hoppas att trafiken ska flyta bra trots den begränsade lastkapaciteten.

01-04-22
Vägverket informerar

Holmötrafiken

Färjan på varv
Färjan H elena Elisabeth kommer att tas upp på varv. Detta beräknas ske vecka 17-19 (beroende på isläget).
Under tiden trafikeras färjeleden av VIDAR III, som har en mindre lastkapacitet, men vår förhoppning är att färjatrafiken skall fungera som vanligt och att våra pasagerare har överseende med eventuella mindre avvikelser.

Upplysningar gällande gods, släpvagnar och bilar samt färjetider till och från Holmön kan erhållas på 
tel. 070 3464819 under följande tider:

måndag - fredag 07.15 - 12.00, 16.00 - 17.00.
lördagar             08.15 - 12.00, 16.00 - 17.00.

Extra färjturer för Gods
Extra turer kommer att gå
Onsdag 01-05-30 och onsdag 01-06-06. Avgång från Holmön kl 10.00 och Norrfjärden kl 12.00.

Upplysningar
lämnas även av Vägverketstrafikinformationscentral 
tel 0920 - 24 38 50 el 020 22 77 66.

01-04-21
Gissnings-
tävlingen

Gissningstävlingen om det skulle bli hydrokopter eller färja i påsk är nu avgjord.

Då det blev både hydrokopter (t o m långfrdag), isolering (påskafton & påskdagen) samt färja (fr o m Annandag påsk) så har jag som webmaster enväldigt beslutat att priset lottas ut bland alla gissningar som kom in.

Vinnare är Thomas Åhs. Grattis!!!!

Priset är en flaska rött vin som kan avhämtas på Jongården.

01-04-18
Forummöte

På påskdagen (15/4) höll HUF ett Forummöte med bl a följande punkter på dagordningen: kommunikationerna, verksamhetsplan, det nya projektet. Läs minnesanteckningarna

01-04-17
Lyckad fest

Närmare 100 personer samlades på Bergudden för årets påskfest på Påsklördag den 14 april. Festen blev mycket lyckad. Vädret var strålande och ett blått glittrade vatten i bakgrunden bidrog till inramningen. Festligheterna inleddes med en vigselcermoni, som blev mycket fin. Vigselförrättare var Torbjön Lindberg, för dagen skrudad i skepparuniform, och brudparet, Olle och Tora, hade valt att gifta sig iklädd postroddskläder. Vigseln förrättades under en björkrisportal med havet som bakgrund. Efter vigseln följde en knytkalaslunch. Buffébordet var dignande och bröllpstårtan läcker. Se bilder.

På kvällen hölls bröllopsmiddagen på Prästgården med ett 60-tal gäster. Några av bröllopsgästerna hade dock blivit kvar på fastlandet och deltog i festen med tal till brudparet per telefon där toastmaster Gustaf Egnell gjorde en utmärkt insats som simultantolk. Eftermiddagen bjöd brudparet till dans med Bränd-pers vals som brudvals. Dansen pågick till gryningen som sig bör. Se bilder.

På grund av de bristande kommunikationerna så blev många av de tillresta bröllopsgästerna kvar på Holmön i dagarna tre, så detta blev ett riktigt tredagarsbröllop. Brudens far har också berättat att vid hans giftemål 1950, som var under Pingsten, blev också de tillresta bröllopsgästerna kvar på Holmön i dagarna tre på grund av isen. 

01-04-12
Påskfesten

Årest upplaga av påskfesten blir på påsklördag den 14 april under em. Vi håller till vid Berguddens fyr. En vigselcermoni kommer att hållas i anslutning till festen. Alla som vill är välkomna att dela.

01-04-12
Isbrytaren kommer

I morgon, på Lågfredag, kommer isbrytaren Frej och bryter upp isen i Kvarken och öppnar en ränna in till Byviken så att Fäjan kan komma ut och bryta sig in till Norrfjärden dit Frej inte kan gå. Den ruttna isen där bedöms inte kunna stoppa färjan. Kontakta Peter Tornberg, tel 090 55188 eller personalen på Färjan 070 3464819 för besked om transporter under fredagen.

01-04-11
Isen slut

Isen i Kvarken håller på att bryta upp. Färjepersonalen bedömmer att Färjan kan tas i drift så snart man kan få assistans från isbrytare att bryta upp isen i Byviken. Enligt väderprognosen väntas blåsigt väder med NO vind dagarna före påsk. Bryter man innan dess så finns risken att is norrifrån driver ner och proppar igen Kvarken på nytt. Risken finns också att denna körare får Kvarken att riva.

Peter meddelar också att han inte kommer att köra om det blir mycket öppet vatten i Kvarken. Platserna på hydrokoptern  börjar nu ta slut. Vill du ut till Påsk så kontakta Peter Tornberg tel 55188 för bokning av plats. 

För att underlätta personbefordran med hydrokoptern kommer varor till affären att flygas ut med helikopter under torsdagen förutsatt att vädret medger detta.

01-04-09
Ingen helikopter i morse

På grund av det dimmiga och regniga vädret är helikopterturen idag på morgonen inställd. 

01-04-06
Mer helikopter

Den 5 april på eftermiddagen flögs den sista helikopterturen som Ultra beviljat. Holmöborna har därför i en skrivelse till Kommunstyrelsen begärt att Kommunen ska skjuta till medel för fortsatt helikopterflygning fram till islossningen. Kommunen och Ultra har nu lovat att stå för två helikopterflygning till fram till påsklovet. Därefter förväntas isen brytas upp med isbrytare om det inte sker på naturlig väg.

01-04-03
Israpportering

Under den kommande perioden fram till islossningen kommer här överst på sidan fortlöpande rapporter om isförhållandena.

01-03-31
Trasig hydrokopter

Igår eftermiddag gick ett fäste för hydralfjädringen på hydrokoptern sönder och eftermiddagsturerna ställdes in. Strandsatta passagerare transporterades med skoter. Under kvällen gjordes reparationer och trafiken kunder återupptas idag på fm.

01-03-26
Brev till Sjöräddningen

HUF, Samfällighetsföreningen och Postroddsföreningen har tillsammans skrivit et brev till Sjöräddningssällskapet. I brevet påtalas den neddragning av verksamheten som avyttringen av Sigurd Golje har medfört. Vi har därför begärt att räddningskryssaren Astra ska stationeras i Holmsund under perioden nov-jan samt april som ersättning för Golje. Under denna period där det normalt stort behov av assistans med isbrytning för t ex Holmöfärjan och annan lätt kustsjöfart samtidigt som nyttjandegraden av Astra är låg under denna period. Läs hela skrivelsen

01-03-21
Friluftsdag

Klass 4 på Holmöns skola hade friluftsdag den 19 mars med utförsåkning på Buberget i Vindeln. Friluftsdagen var tillsammans med Sävar skola där 4:de klassarna går två dar i veckan. Det var första gången som Veronika, Moa och Irina prövade på att åka utförsåkning och det var med pirrig mage de gav sig utför backen med hyrd utrustning.  Innan dagen var slut hade de fått blodad tand och lärt sig ett nytt sätt att åka skidor. I bussen på hemvägen pratade de om att göra en backe på Strandberget.

01-03-12
Morgondimma

Morgonens helikopterflygning är inställd på grund av dimma. Hydrokptern går enligt tidtabell.

01-03-11
Vad har hänt senaste veckorna?

Den 28 februari besökte reportrar från både TV Bottnia och DN Holmön. Deras skildringar av läget kom dagarna efter i TV4 och DN.

Den 1 mars började privatpersoner åka skoter över kvarken. Hydrokoptern gick sönder och skolbarnen fick flygas hem med helikopter. Affären fick inte ut varor inför helgen. Detta löstes dock med skotertransport lördag fm.

Den 2 mars var all trafik inställd på grund av snöstorm. Ultra meddelade att det fr o m 12 mars och 4 veckor framåt blir helikopterturer måndag och torsdag. Man flyger en tur fram och tillbaka morgon och kväll. Prioriterade är skolbarnen och äldre resenärer som inte kan åka hydrokopter. I övrigt trafikerar hydrokoptern som vanligt enligt tidtabell.

Helgen 3-4 mars var inledning på Sportlovsveckan. Många kom ut till ön och skoteråkningen över Kavrken blev intensiv.

Den 5 mars besökte SVT Holmön och filmade för ett inslag i morgonnyheterna nästa dag.

Den 6 mars var det Semleloppet, Holmöns traditionella sparktävling. Det var många deltagare. Vann gjorde John Brakander. Taxin från Sävar plockade aldrig upp Joar Sandström och hans kompis som därmed missade hydrokoptern och valde att åka skidor över Kvarken, vilket vi kunnat läsa om i VK.

Under mitten av veckan passerade Kustbevakningens svävare Holmön och åstadkom sprickor i isen längs det spår skoteråkare använder. HUF har påtalat det olämpliga med detta i ett pressmeddelande.

Under slutet av veckan passade många på att ta ledigt och besöksfrekevensen med skoteråkare ökade påtagligt.

Den 10 mars havererade hydrokptern igen under morgonturen och de passagare som ville till Holmön skjutsades med skoter.

Den 11 mars går hydrokoptern hela eftermiddagen för att skjutsa iland alla sportlovsfirare

01-02-27
Forummöte

Igår kväll den 26 februari kl 18.00 hölls ett Forummöte på Holmöns skola. Vid detta möte diskuterades den uppkomna issituationen och beslöts att fortsätta bearbeta Kommunen och Ultra om att hydrokoptern inte är ett acceptabelt fordon för reguljär istrafik. Läs minnesanteckningar . Nytt möte hålls idag den 27/2 kl 18.00 på Skolan.

01-02-26
Situationen idag

Färjetrafiken har nu stått stilla sen i torsdags. Trafiken har upprätthållits med helikopter. Under fredagen kom bl a post och varor till affären. Under lördagen flögs präst och begravningsgäster till och från Holmön för den sedan länge inplanerade begravningen samt kursdeltagare till den navigationskurs som hålls på ön. Idag på morgonen flögs skolbarn och pendlare till fastlandet.

Isförhållanden kommer under dagen att undersökas för att utröna möjligheten till istrafik. Det fanns dock fortfarande råkar med öppet vatten under lördagen.

01-02-23
Färjan inställd

Det hårda vädret under de senaste dygnen tillsammans med nattens kyla har medfört att de bildade isvallarna frusit sammman. Färjan lyckades inte forsera dessa nu på morgonen och färjetrafiken är inställd tills vidare. 

Eftersom färskvaror inför helgen leverars med morgonturen undersöks möjligheten till en helikoptertransport med färskvaror och post. 

01-02-21
Em färjan inställd

På grund av det hårda vädret med snödrev är eftermiddagsturen med färjan inställd idag.

01-02-21
Rörelsebidrag

Umeå Kommun och SHR har tillstyrkt Stora Lanthandelns ansökan till Länsstyrelsen om tillfälligt rörelsebidrag för matvarubutiker. Länsstyrelsen väntas fatta beslut om att bevilja bidraget inom de närmaste veckorna.

01-02-20
Åter normala öppettider

Stora Lanthandeln har åter normala öppettider. Mån - lör 10-14, fre även 18-19, sön 12-13

01-02-15
Betänkade om färjan klart

I ett inslag i Radio Västerbotten intervjuades Peter Fält, sekreterare i utredningen om Holmötrafiken med anledning av att utredningens betänkade nu är klart. Fält sade att utredningen kommit fram till att färjeleden mellan Holmön och fastlandet inte kan betraktas som allmän väg, utan mer är att likna en busslinje. Han framhöll vidare att färjetrafiken är så speciell och kostsam att den bör vara en angelägenhet för statsmakten och bör kunna drivas vidare av nuvarande huvudman eller Kommunen med t ex statsbidrag. Om detta är utredningens förslag framgick dock inte av radioinslaget. 

HUF:s styrelse kommer att titta närmare på betänkadet och kalla till Forummöte för att diskutera och besluta hur vi på Holmön ska gå vidare.

01-02-13
Förstudie beviljad

Länsstyrelsen och Kommunen har beviljat 320 000 kr till en förstudie av HUF:s Projekt Jäbäcksgården. Det innebär att arbetet nu kan komma igång på allvar. Ann Salomonson kommer att anställas som projektledare och de konsultertjänster som behövs kommer att upphandlas under vintern. En mer detaljerad presentation av projektet kommer här på webben inom kort. 

01-02-12

Stora Lanthandeln kommer under en kortare tid att ha begränsat öppethållande på grund av sjukdom. Öppettiden är mån - lör 10.00 - 12.00 samt fredag även 18.00 - 19.00, sön 12.00 - 13.00.  

01-02-08
Reaktioner

HUF:s pressmeddelande om Holmöns isolering, som gick ut under gårdagskvällen, gav eko i hela Sverige. Under dagen har många olika media hört av sig för intervjuer. Intervjuer har sänts i radio och Nordnytt har till och med besökt Holmön med helikopter och sände inslaget från Holmön som första nyhet i Nordnytt 19.10.

Under natten vände vinden och isen i  Kvarken började röra på sig. Under fm försökte man bryta upp en ränna från Byviken ut till den rörliga isen ( sebilder ) och vid lunchtid efter ca 4 tim hade man brutit igenom.

Efter en matpaus gav sig personalen av igen med färjan för att försöka bryta upp en ränna in till kajen i Norrfjärden. Allt gick över förväntan och färjan nådde Norrfjärden vid 15-tiden.  Färjan låg kvar i Norrfjärden till ordinarie avgångstid för att vänta in passagerare och färjan var tillbaka på Holmön strax före kl 19.00.

01-02-07
Forum

Ett snabbinkallat Forummöte hölls den 7 februari på Skolan med anledning av att Holmön nu är isolerat. Läs minnesanteckningar och pressmeddelande.

01-02-07
Isolerade

Isen och kylan håller Holmön i sitt grepp. Färjan har varit inställd sedan i fredags. De renoveringar som gjorts under hösten har tyvärr visat sig ge färjan sämre iskapacitet än tidigare. I väntan på att vädret ska stabiliseras är färjan inställd.  

Under måndagen ordnades helikopter som flög tre turer mellan Holmön och Norrfjärden för transport av varor och strandsatta personer. Bl a fick Holmöns färskaste innvånare åka helikopter hem från sjukhuset. 

Med mildare väder och sydliga vindar är det möjligt att bryta upp isen i Kvarken så att den driver iväg Norrut och färjan kan komma igång igen. Väderprognosen är dock inte alltför lovande. Fortsätter kylan och nordvinden så finns stora risk/chans (beroende på hur men ser det) att vi får istrafik denna vinter. Den närmaste veckan blir avgörande.  

01-02-04
Färjan

På grund av det hårda vädret med kraftig NO vind, snö och kallt så har isen vuxit till i Kvarken och idag på fm är det bara öppet vatten i strömfåran närmast Holmön. I övrigt ligger isen. I Byviken har isen packats samman så att färjan inte kunnat ta sig ut sen i fredags. Turen idag em, Söndag, är inställd. I morgon undersöks möjligheterna till helikoptertransporter för i första hand medicin, post och färskvaror.

01-02-02
Färjan

Morgonturen med färjan idag fredag blev mer än 2 tim försenad p g a den kraftiga ispressen in till Norrfjärden. Den kraftiga sjögången ute Kvarken medförde omfattande nedisning och em turen idag är därför inställd.

01-02-01 em
Färjan inställd

Eftermiddagsturen med Holmöfärjan är inställd idag 010201 på grund av det hårda vädret med nedisningsrisk. 

01-02-01 fm
Färjan inställd

Morgonturen med Holmöfärjan är inställd idag 010201 på grund av det hårda vädret med nedisningsrisk.  

01-01-31
Kurs i 
Första Hjälpen 
Helgen den 3-4 mars anordnar Holmöns Röda Kors krets en kurs i första hjälpen och hjärt-lung räddning. Max 12 pers. Kursen hålls både lördag och söndag om många anmäler sig. Anmälan sker på affäen. Denna kurs är speciellt anpassad för oss på Holmön och det bör vara självklart för t ex medlemmar i brandvärnet att gå denna kurs.

Finns intresse ordnas även en övning i  livräddning på isen. Något för alla pimplare och skoteråkare att vara med om.

01-01-31
Navigationskurs
Lördag den 17 februari börjar en navigationskurs på Holmön. Kursen hålls på lördagar under vintern/våren. Den kommer att omfatta teori och praktiska övningar för båtförarbevis och GPS kunskap och kommer att ledas av Torbjörn Lindberg. Anmälan görs på lista på affären. Kursen är lämplig för t ex postroddare och fritidsbåtägare. Pris ca 850 kr.
01-01-16
Tvillingar födda
Holmöns senaste befolkningstillskott föddes vid 9-tiden den 15 januari. Två tvillingflickor, 2.2 och 1.7 kg, såg dagens ljus efter en snabb förlossning 6 veckor i förtid. Mor och barn mår bra och fadern glider om kring på små moln. Se bilder.
01-01-03
God Fortsättning!! 
Jul- och Nyårshelgen blev fin på Holmön. 

Byatomten hann med att besöka de flesta hus där det lyste. Han önskade god jul samt delade ut julklappar till alla snälla barn. 

På natten mellan Juldagen och Annandagen kom snön och det blev underbart vinterväder med gnistrande nysnö.

Den 29 december fick vi en riktig vinterrökare med snöyra och bistert väder. Färjan ställdes in på eftermiddagen.

På Nyårsafton fortsatte traditionen från förra året med fackeltåg från Skolan till Kyrkan. I Kyrkan hölls sen en kort, improviserad och enkel nyårsstund. I år var det Curt Lindkvist som talade. Lite sång blev det också innan deltagarna fortsatte till sina olika Nyårsfiranden . Då det var så få anmälda till Byafesten så flyttades den till Jongården där 35 vuxna och barn firade in det nya året.

Överst på sidan

  Tillbakatill Portalen


Sidan uppdaterades senast: 2001-06-15
© HUF
Webmaster