Info om rodden och aktiviteter i Byviken

Hålltider

Efter beslut har årets start flyttats från Byviken, Holmön till Svedjehamn, Björkö, vilket ger följande hålltider:

Fredag 1 juli: De svenska båtlagen kommer till Björkö.

Lördag 2 juli:

  • 7:00 Roddchefsmöte i Salteriet, Svedjehamn
  • 7:30-7:50 Båtarna lämnar Svedjehamn och förbereder sig för start
  • 8:00 Starten för den 41:a (31:a genomförda) rodden går
  • Med stor osäkerhet bedömer vi att de första båtarna kan väntas till Byviken från klockan 15.
  • 18:00 – Diplomutdelning vid Postroddsföreningens båthus

Söndag 3 juli:

  • 07:00 Frukost till roddarna serveras vid Holmögården.

Vi som inte är på Kvarken – Vad ska vi hitta på i väntan på båtarna??

Från klockan 13 kommer båthuset och vara öppet och vi finns på plats. Där förevisas tidningsklipp från tidigare roddar. Vi kommer också att ha en del aktiviteter ffa riktat mot barn, kaffeförsäljning och inte minst – den nya innovativa ”Lyxpilkastningen”. I brist på lax får det bli lite lyx. Kom och prova lyckan/pricksäkerheten i jakten på det fina förstapriset.

Rodden

Sträckan Svedjehamn, Björkö till Byviken, Holmön är ca 36 distansminuter, vilket i landmått blir ungefär 6 mil. Med ca 4 knops medelhastighet avverkas distansen på 9 timmar. Den ska i år avverkas av 15 båtlag, varav tre från Holmön och resterande från Finland. Båtarna är av olika typ – skötbåtar (användes vid nätfiske) och fälbåtar (användes vid säljakt) med besättningar om 5-8 personer i skötbåtarna och 8-10 i fälbåtarna. Samtliga båtar ros och kan seglas i medvind, men inte kryssa. Med i årets startfält finns också en båt av äldre snitt – nämligen en kopia av ett vikingaskepp som hittades i södra Finland 1976 (”Lapuribåten”). Håll utkik efter Stormøgha eller bara efter den typiska råsegelriggen.  

Årets rodd

Äntiligen har pandemin släppt och nu kan vi börja planera för årets rodd, efter flera år med inställda roddar.

Årets rodd är den 39:e i ordningen och sker den 2 juli. Eftersom det är udda nr går rodden, som grund, från Holmön till Björkö. Men om vädret ställer till det kan roddriktningen ändras. Beslut om detta tas på torsdag före helgen.

ÅRETS RODD – INSTÄLLD

Arrangörerna för postrodden har tagit ett gemensamt beslut om att ställa in årets rodd utifrån den rådande pandemin och de restriktioner som finns på respektive sida om gränsen. MEN sitt lugnt i båten för år 2022 blåser vi liv i postrodden igen efter två år med denna coronapandemi. Vi förutsätter att nästa år kunna genomföra rodden och få träffas igen.

Väl mött på kvarken

Björkö UF och Holmöns Postroddsförening